Vízum do Ruska: Návod, tipy a zkušenosti

Poslední aktualizace: 31. srpna 2015 | Autor: Michal Pavelka

Dnes jsem se rozhodl pustit se do článku o vízech do Ruské federace. Protože mám spoustu dotazů na tuto problematiku, pokusím se zde podrobně shrnout vše podstatné. Navíc se stále hromadí dotazy na tranzitní vízum, tak se na to podíváme.  Musí mít vízum když bude jenom přestupovat v Moskvě?

Vízum do Ruska lze získat několika způsoby. Vždy ale musíme získat tzv. pozvání (vízová nóta). Tu získáme:

a) pozve nás občan Ruské federace

b) zajistíme si ubytování v jakémkoliv zařízení, potom nám pošlou pozvání

c) objednáním u cestovní kanceláře (v současné době mohu doporučit www.studentagency.cz)

d) objednáme si pozvání v agenturách, kterých je v současné době plno. Mohu doporučit http://www.viza-ruska-federace.cz/poskytovane-sluzby/objednavka-viza-do-ruska

Řeč je o normálních smrtelnících, sportovce a takové lidi bych sem netahal. :-D

Jakmile máme  toto pozvání, můžeme začít zařizovat další potřebné dokumenty.

V první řadě je to platný cestovní pas, který musí být platný ještě půl roku po návratu.

Za druhé je velmi důležité vyplnění elektronického dotazníku visa.kdmid.ru

Nesmí chybět fotka pasového formátu.

A v poslední řadě musíme mít pojištění platné na území Ruské federace po celou dobu pobytu (obyčejné cestovní pojištění – nejlepší a nejlevnější podmínky nabízí www.generali.cz). Se všemi těmito náležitostmi můžete vyrazit na zastupitelský úřad.

V Česku máme tři. V Praze, Brně a Karlových Varech.

1)       Praha
konzulární oddělení velvyslanectví RF, Korunovační 34, 160 00 Praha 6
tel. 233 375 650, 233 374 093, 233 37 4100
fax: 233 371 492
e-mail: embrus@bluetone.czembczech@rambler.ru
http://www.czech.mid.ru/cz/
úřední hodiny: po – pá 09.00 – 12.00

2)      Brno
generální kozulát RF, ul. Hlinky 142 b, 603 00 Brno,
tel. 543 232 157
fax 543 244 429
e-mail: gkbrno@iol.cz
http://www.brno.mid.ru/index_cs.html
úřední hodiny: 9.00 – 13.00 (Po, St, Pá)
Zde uvedu, že od letošního léta se v Brně žádostí podávají na Vízovém centru (Hlinky 46/116), které je otevřeno od pondělka do pátku 8 – 16.

Brno

 

3)      Karlovy Vary
generální konzulát RF, ul. Petra Velikého 18, 360 01 Karlovy Vary
tel. 353 221 325, 353 221 324
fax: 353 226 261
e-mail: gk-karlovy-vary@rambler.rugkkv@iol.cz
úřední hodiny: 9.00 – 13.00 (Po, St, Pá).

 

Ceny za vyřízení víz jsou různé.

Konzulární poplatek za vystavení víza činí 990 Kč. Na vystavení čekáme deset dní. Připlatíme-li si za expres vízum – do tří dnů, zaplatíme 1980 Kč.

Pracovní víza stojí 1870. Na vystavení čekáme deset dní. Připlatíme-li si za expres vízum – do tří dnů, zaplatíme 2970 Kč.

Platba se provádí hotově v českých korunách.

Požádat o vízum můžeme nejdříve tři měsíce před cestou.

Vyřízení naší žádost trvá zpravidla 10 dnů.

 

 

 

Druhy víz, pozvání a potvrzení o ubytování pro jejich vydání

Víza bývají jednovstupová (1 vstup do Ruska, 1x), dvouvstupová (2 vstupy, 2x) a vícevstupová (vice vstupů).

V závislosti na účelu cesty se rozlišují:

  • turistická (na voucher a potvrzení o ubytování od ruské cestovní kanceláři; 1x nebo 2x s platností do 30 dnů);
  •  tzv. “humanitární” (na pozvání za účasti vědecké, kulturní, umělecké nebo sportovní akce; 1x nebo 2x s platností do 90 dnů nebo vícevstupová na 6 až 12 měsíců)
  • obchodní (na pozvání právnické osoby; 1x nebo 2x s platností do 90 dnů nebo vícevstupová na 6 až 12 měsíců);
  • soukromá (na pozvání fyzické osoby; 1x nebo 2x s platností do 90 dnů);
  • studijní (na pozvání školy, university, kurzů; 1x s platností do 90 dnů, někdy s možností prodloužení v Rusku, nebo vícevstupová na 6 až 12 měsíců);
  • pracovní (na pozvání zaměstnavatele; 1x s platností do 90 dnů s možností prodloužení v Rusku nebo vícevstupová na 6 až 12 měsíců);
  • tranzitní (cesta přez území RF; 1x nebo 2x s platností do 10 dnů podle jízdenek nebo do 3 dnů podle letenek).
  • služební (na pozvání na služební cestu do státních podniků ČR na území RF; 1x nebo 2x s platností do 90 dnů nebo vícevstupová na 6 až 12 měsíců);

 

 

Podklady potřebné pro vyřízení turistického víza do Ruska

  • Cestovní pas (platný 6 měsíců po návratu z Ruska s volnou dvojstránku bez záznamů)
  • 1 x fotokopii cestovního pasů (dvojstrana s fotografií)
  • 1 x fotografii pasového formátu
  • 1 x vyplněný formulář 
  • Kopii cestovního pojištění nebo kopii kreditní karty
  • Turistický voucher nebo pozvání do Ruska

 

Podklady potřebné pro vyřízení služebního víza do Ruska

  • Cestovní pas (platný 6 měsíců po návratu z Ruska s volnou dvojstránku bez záznamů)
  • 1 x fotokopii cestovního pasů (dvojstrana s fotografií)
  • 1 x fotografii pasového formátu
  • 1 x vyplněný formulář 
  • Kopii cestovního pojištění nebo kopii kreditní karty
  • Pozvání do Ruska, které vyřízeno přes MZV Ruské Federace

 

Podklady potřebné pro tranzitní vízum do Ruska

  • Podklady potřebné pro tranzitní vízum do Ruska jsou stejně, jako jsou pro vyřízení turistického víza (nepotřebujete jen voucher-pozvání)
  • Tranzitní vízum do Ruska se vystavuje na základě platného víza do jiné cílové země-Kazachstánu, Běloruska
  • Tranzitní vízum do Ruska z 2 vstupy – platnost 3-10 dní (2. vstup je platný pouze pro vstup  z 3. země např. Kazachstánu – ne ČR)

Stále více se mi zde hromadí otázka – Musí mít vízum když bude jenom přestupovat? Odpověď je jednoduchá.

Pokud občan ČR přilétá a odlétá ze stejného letiště (např. Šeremetěvo 2), ale z jiného terminálu, je důležité si zjistit, zda při přechodu z jednoho terminálu na druhý opouští tranzitní prostor či nikoliv. Jestliže tranzitní prostor neopouští, vízum nepotřebuje.

Zde je odpověď na otázku, jestli se přestup týká jednoho letiště. Ale situace je zcela jiná, jestli se potřebujete z jednoho letiště dostat na druhé.

Pokud však pokračuje v cestě z jiného letiště v témže městě, např. přiletí na letiště Šeremetěvo 2 a pokračuje z letiště Domodědovo nebo Vnukovo, ruské vízum potřebuje.

Podmínky pro tranzit přes území RF:

Občané ČR, kteří cestují do třetí země a projíždějí přes území RF, jsou povinni předložit ruské tranzitní vízum.

Výjimkou je situace, kdy cestující neopustí tranzitní prostor mezinárodního letiště na území RF (toto je povinen doložit letenkou prokazující, že mu po příletu do RF navazuje let z RF do třetího státu, a dále vízem takového třetího státu, je-li potřeba). Pokud však pokračuje v cestě z jiného letiště v témže městě, např. přiletí na letiště Šeremetěvo 2 a pokračuje z letiště Domodědovo nebo Vnukovo, ruské vízum potřebuje.

Pokud občan ČR přilétá a odlétá ze stejného letiště (např. Šeremetěvo 2), ale z jiného terminálu, je důležité si zjistit, zda při přechodu z jednoho terminálu na druhý opouští tranzitní prostor či nikoliv. Jestliže tranzitní prostor neopouští, vízum nepotřebuje.

 

Více zde: http://www.vizum-rusko.cz/podklady-pro-vyrizeni-viza/

 

Tímto bych ukončil informace o vyřízení víza. Závěrem dodávám odkaz, kde je vše dopodrobna a přehledně uvedeno.

http://www.brno.mid.ru/visa_cs_01.html

 

Závěrem bych chtěl dodat moji zkušenost. Věřím, že pro většinu žadatelů je velmi lukrativní jet žádat o vízum do Prahy. Jelikož jsem vízum nevyřizoval poprvé, můžu Vám říct, že v Praze je to velmi zdlouhavé. I když přijdete hodinu před otvírací dobou, stojíte už v dlouhé frontě. Navíc personál je neochotný.

Včera jsem byl žádost vyřizovat v Brně. Přišel jsem hodinu po otvírací době a šel jsem okamžitě na řadu. Pán za přepážkou byl ochotný a vše proběhlo hladce. Po deseti minutách bylo vše hotovo, a už čekám jen na vyřízení.

 

Kdykoliv jsem ochoten odpovědět na jakékoliv dotazy.

Mohlo by vás zajímat…

Další články, které se také týkají témat :

Diskuse ke článku

Přidat komentář
  1. RH

    Odkdy se za studujni vizum plati? Cca od r. 2008 bylo zadara. Je pravda, ze v Brne za nej vzdycky chteli zaplatit, ale pokud student brblal, tak neplatil.

  2. Ano je to pravda. Už jsem to opravil, nechal jsem se zblbnout jedním webem, kde stále visí, že se platí i za studijní. Vše opraveno. :-)

  3. jitka

    mohu d o brna vsechny potrebne dokumenty zaslat postou.nebo musim prijet osobne.dekuji za odpoved

  4. Bohužel musíte se do Brna dostavit osobně. Nedávno jsem víza zařizoval i pro své kamarády, a musel jsem mít jejich plnou moc.
    Navíc dostáváte dokument, že jste odevzdala pas, který podepisujete.

  5. mirka

    Dobrý den, nevíte zda bych něco porušovala, pokud budu na turistické vízum získané od cestovní kanceláře bydlet 7 dní u kamaráda(aniž bych byla vedena v ubytovacím zařízení) a aniž by mě musel ohlašovat? Moc děkuji, Hezký den.

  6. Dobrý den, budete porušovat zákon. Protože povinnost každého je, se do 3 pracovních dnů ohlásit.

  7. mirka

    Děkuji za rychlou odpověd, ale jak si mám tedy vyložit tuto větu- Pokud občan ČR přicestuje do RF na dobu méně jak 8 pracovních dnů a není ubytován v ubytovacím zařízení, nemusí být nikde registrován.http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/evropa/rusko/cestovani/visa.html
    Nebyl by tedy problém na turistické vízum bydle jen u známého?
    (pokud se tím nechce zaobírat, chápu to))

  8. Nikdy jsem nebyl v Rusku tak krátkou dobu, tak proto jsem toto nikdy neřešil. Ale jestliže, jste toto našla na stránkách ministerstva, tak bych se toho nebál a věřil tomu. Tudíž žádná registrace není nutná. ;-) Jestli ovládáte ruštinu, můžete se pro jistotu ujistit na letišti, aby při odletu nevznikl nějaký problém. ;-)

  9. Mirka

    Prosím o radu. Moje příbuzná z Německa mě chce vzít s sebou na okružní plavbu po Baltu. Cílem je Petrohrad, kde máme strávit odpoledne a večer zase odplout zpět. Německá cestovní kancelář, která zajišťuje účastníkům zájezdu skupinové vízum, není schopná jednoznačně odpovědět, jestli to skupinové vízum platí i pro mě, když jsem Češka. Spíš si myslím, že ano, ale můžete mi prosím poradit, kde se na to můžu zeptat? Děkuji.

  10. Jirka

    Jedu na 1-2 měsíce a vízum budu mít. Musím se někde ještě nějak registrovat, nebo mě zaregistruje firma ve které budu ? Asi budem mimo hotel, v bytě. Nejsem úplně moudrej z těch lhůt k hlášení – lhůta k hlášení přijímající stranou je jiná, než lhůta k nošení dokladu, že mě nahlásili :-(

  11. Zdravím Vás Mirko. V tomto případě se obraťte na ruské velvyslanectví, jestli se domluvíte rusky, tak můžete na velvyslanectví v Německu, jestli jste v Česku, tak volejte na pražské, i česky se tam domluvíte. ;-) Oni Vám poskytnout nejlepší informace. ;-)
    http://www.czech.mid.ru/cz/

  12. Zdravím Jirko! Díky za otázku, zajímavá. ;-) Co se týče registrace, měla by to udělat firma. V případě, že půjdete na byt a budete si to zařizovat sami, tak by to musí udělat vlastník bytu. Každopádně hned, kdyby se k tomu nikdo neměl, tak se o to sám přihlaš a to hned po příjezdu. ;-) Někde se uvádí, že na to máš 7 pracovních dnů, ale podle mého jsou to jen 3 pracovní dny. Čím dřív, tím líp. ;-)

  13. Mirka

    Díky moc, napíšu tam. :-)

Přidat komentář

Máš nějaký dotaz anebo vlastní zkušenost s tématem článku? Nestyď se a napiš. Všichni si tykáme!